14 Ağustos 2021 - Cumartesi

MÜLTECİLER, PEKER, IRKÇILIK VE TALİBAN

Oysa bunların bir çoğu Taliban'a karşı ABD'nin yanında yer alan yerel hükümet askerlerinin ailelerinden oluşuyor. Özellikle ahlaki konularda radikal tutumlarıyla bilinen Taliban'ın aksine Afgan hükümetine bağlı vatandaşlar, daha serbest davranıyor; hatta

Yazar - Hidayet ÇAKIR
Okuma Süresi: 4 dk.
Hidayet ÇAKIR

Hidayet ÇAKIR

- Araştırmacı Yazar
Takip EtGoogle News

 

TALİBAN'DAN KAÇIYORLAR, ÇÜNKÜ ABD'Yİ DESTEKLEMİŞLERDİ

 

Kıymetli Tenkit Media takipçileri,

CNN'in bir Amerikan istihbaratına ve adı açıklanmayan ABD'li  bir diplomatik kaynağa dayandırdığı habere göre, Taliban'ın 3 gün ila 1 haftada Kabil'i kuşatma altına alabileceği senaryosu Washington'da değerlendiriliyor.

Daha önce Taliban'ın Kabil'i izole edebileceği süre için daha uzun bir periyot öngören ABD'li istihbarat kurumları, Taliban'ın hızlı ilerleyişi karşısında bu süreyi 1 haftaya çekmiş oldu. Hatta Pazartesi sabahı, Taliban'ın Kabil'i tamamen kuşattığını duyar veya okursanız şaşırmayın. Şimdi mültecilerin neden ve neyden kaçtığını da size açıklayacağım.

 

MÜLTECİLERİN ÇOĞU ASLINDA TALİBAN'A KARŞI SAVAŞANLAR VEYA ABD'YE DESTEK VERENLER

 

ABD'nin Temmuz ortalarında kendilerine çalışan çevirmen, muhbir ve sorgucuları ülkesine kabul edip, diğerlerini geride bırakacağını açıklamasının ardından Taliban'a karşı savaşan yerel Afgan askerleri ve aileleri, çareyi kaçmakta bulmuştu. İran'ın kapısını açtığı ancak oturuma izin vermediği mülteciler, buradan da Türkiye sınırına yığıldı. Yani mülteciler arasında hiç bir Taliban veya Taliban yanlısı mülteci yok. 

 

TÜRKİYE'YE SIĞINAN TALİBAN KARŞITI MÜLTECİLER SORUNLU

 

Türkiye'ye geldikten sonra bir çok tartışmaya neden olacak davranışlarda bulunan mülteciler, Türkiye halkı tarafından benimsenmediği gibi; bir çok Türk, onların Taliban olduğunu düşünüyor. Oysa bunların bir çoğu Taliban'a karşı ABD'nin yanında yer alan yerel hükümet askerlerinin ailelerinden oluşuyor. Özellikle ahlaki konularda radikal tutumlarıyla bilinen Taliban'ın aksine Afgan hükümetine bağlı vatandaşlar, daha serbest davranıyor; hatta taciz olaylarına karışıyor. 

 

KUKLA HÜKÜMET YANLISI AFGANLAR SURİYELİ SIĞINMACILARI DA ZOR DURUMDA BIRAKTI

 

Sosyal medyada Afganlara ait taciz iddialı videoların paylaşılmasıyla, Türkiye'deki tüm mültecilere karşı bir önyargı oluştu. Özellikle Suriyelilerin karıştığı olaylarda tepkiler, her zamankinden daha sert oldu ve Suriyelilerin yaşadığı evlere baskınlar, iş yerlerinde yağmalama olayları gerçekleşti. Bu ırkçı dalgada, Afganların göz ardı edilmeyecek davranışlarının önemli bir faktör olduğu düşünülüyor. 

 

SEDAT PEKER'İN KEHANETİ Mİ KIŞKIRTMASI MI?

 

Ulusal medyada pek gündeme getirilmemiş olsa da Sedat Peker'in "Sokaklar karışacak" ve benzeri tweetlerinin de buna zemin hazırladığı açık çünkü Peker'in aksini söyleyerek de olsa hedefi hatırlattığı unutulmamalıdır. Aslında bu yeni bir taktik değil. Yıllar önce "Ben size falancanın aracını yakın demiyorum" demek, aslında cümlenin olumlu haline işaret edilmiş bir mesajdı. Size bununla ilgili gayet sade bir örnek verip yazımı bitirmek istiyorum. Çok sevdiğim, beyefendi bir emekli öğretmen büyüğümüzle eski eğitim sistemi üzerine sohbet ederken bana şunları söyledi: Biz eskiden öğrencilerimize, "Bu çiviyi yere atmayın demezdik, çünkü onu söylersek; atmayı da öğretmiş olacaktık". 

Kalın sağlıcakla. 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.