Dünya'nın Yaşı
Dünyanın yaşı

Hasan Güler
guler.hasan@gmail.com - Araştırmacı Yazar13,7 Milyar yıl önce başlayan Varoluş serüveninin içinde oluşumuna yaklaşık 5 milyar yıl önce başlayan ve günümüze değin süren, tahminen 5 milyar yıl sonra sona erecek olan Güneş adını verdiğimiz yıldız hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum. (Güneş gibi yıldızların ortalama ömürleri 10 Milyar yıl olarak tahmin edilmektedir. Bu tahminler yapılan gözlemler, elde edilen bulgular ve matematik bilimiyle sentezlenerek gerçekleşir. Kimse oturduğu yerden hiçbir bilgi olmadan böyle bir tahmin yürütmüyor yani )
4,374 milyar yıl önce güneşten kopup soğumaya, şekillenmeye başladı Dünya’mız. Koruyucu özelliklere sahip filtre görevi gören atmosfer, ormanlık alanlarla kaplı dağlar, ovalar, taşlara sahip, canlılık için olmazsa olmaz suyu olan ve üzerinde milyarlarca tür canlının yaşaması için en elverişli özelliklere sahip bir başka gök cismi henüz bilinmiyor.
Yaş Hesaplaması: Radyometrik ve Radyoaktif tarihleme, Radyoaktif bozunmanın referans alındığı ve buna göre kayaçlar, tarihsel buluntular ya da yaşının hesaplanması istenen materyalin içerisindeki radyoaktif bozunma durumu ile bu materyalin bilinen bozunma hızı/durumu karşılaştırılarak elde edilen bulgularla gerçekleştirilir.
Ana İzotop Yarı Ömür
Uranyum-235 704 Milyon Yıl
Potasyum-40 1,25 Milyar Yıl
Uranyum-232 4,5 Milyar Yıl
Toryum-232 14 Milyar Yıl
Rubidyum 50 Milyar Yıl
Samaryum-141 22,6 Dakika
Radyometrik tarihleme; özellikle jeolojik zamanların belirlenmesi, çözümlenmesi gibi durumlar için kullanıldığı gibi antik eserler için de uygulanmaktadır. Radyopotasyum bozunarak argona dönüştüğü için bu metoda Potasyum-Argon ya da bir başka bilinen adı ile K-Ar (K=Potasyum, Ar=Argon) ismi verilir. Tarihlendirme radyoaktif izotopların bozunma süreci referans alınarak gerçekleştirilir ve bu bilgi oldukça net olarak ortaya çıkar.
Dünya’nın yaşı; Avustralya’nın Jack Hill bölgesinde bulunan zirkon kristalleri ve Güneş Sistemi’nin yaşı meteor parçacıkları ve Ay’dan gelen örnekler üzerinde yapılan radyometrik yaş belirlenmesi ölçümleriyle ortaya çıkmıştır.