04 Haziran 2024 - Salı

TERKEDİLMİŞ KÖY OKULLARI

Bu yanlış eğitim politikası, milyonlarca öğrenciyi taşımalı eğitime mahkûm eden okullaşma politikasının acı sonuçları, resmi veriler ile ortaya konuldu. Köy okullarının sayısı, 2002 yılından 2022 yılına kadar dramatik şekilde düştü.

Yazar - Ali Rıza Şabaş
Okuma Süresi: 4 dk.
Ali Rıza Şabaş

Ali Rıza Şabaş

-
Takip EtGoogle News

Köy okullarının kapatılma süreci Köy Enstitülerinin  kapatılma süreci ile aynı dönemde başlamıştır. Köy Enstitülerinin  kapatılmasıyla bunların yerini Köy Öğretmen Okulları almıştır. Köy Öğretmen Okulları da Demokrat Parti döneminde 27 Ocak 1954'te kapatılmıştır. Köy Öğretmen Okullarının  1954’te kapatıldığı  yıla kadar  1.308 kadın ve 15.943 erkek toplam 17.251 köy öğretmeni yetişmiştir.

2002 yılından bu yana  kapatılan köy okullarının toplam sayısı yıllara göre bu şekildedir; 2002-2022 döneminde 19 bin 708 köy okulunun kapısına kilit vuruldu. 2002 yılında 3 milyon 275 bin 458 olan köy okullarına kayıtlı öğrenci sayısı, 2022 itibarıyla 609 bin 137’ye kadar geriledi.

Bu yanlış eğitim politikası, milyonlarca öğrenciyi taşımalı eğitime mahkûm eden okullaşma politikasının acı sonuçları, resmi veriler ile ortaya konuldu. Köy okullarının sayısı, 2002 yılından 2022 yılına kadar dramatik şekilde düştü.

Ülkemizde 1989 yılından bu yana köy okulları aralıksız kapatıldı ve milyonlarca köy öğrencisi yıllardır uzaklardaki okullara taşınıyor! Bu taşıma işlemi öyle zor koşullarda gerçekleşiyor ki bazı çocuklar daha güneş doğmadan evlerinden çıkarken, bazıları saatlerce kendilerini almaya gelecek arabayı beklerken, bazıları aç, yorgun, ürkek yeni sınıflarına uyum sağlamaya çalışırken ‘eğitilmekten’ vazgeçiyorlar. Üstelik yaşananlardan hiçbir velinin haberi olmuyor! Bunun yanında Taşımalı Eğitim Sistemi adı altında da taşıma rantı doğdu ve şuan bu taşıma işini yapan taşıt sahipleri bu çarkın bozulmaması için ilgili kurumları sıkıştırıyorlar. Devletimiz bu yeni süreçte kamuda tasarruf   tedbirleri adı altında bu çarka bir düzenleme getirmeli ve tek çözüm Köy okullarının tekrardan açılmasıdır. Peki bu durum ile ilgili ne yapılması konusunda hülasamamız şu şekildedir:                                                            

 

•Tek bir  öğrencisi bile olan köylerin okulları  derhal açılmalı.

•Ülkedeki tüm  köy okulları modernize edilmiş yollarla donatılarak hizmete sunulmalıdır

•Köylerde aktif ve daimi  çalışan öğretmenlerin ders ücretleri, sosyal ve özlük hakları yüzde yüz artırılmalıdır. .Bu köy okulların öğretmenlerinin konaklama sorunları okulun lojmanları yapılarak ve mevcut lojmanların onarılarak giderilmeli.

•Köy okullarındaki kayıtlı tüm öğrencilerin kırtasiye, kılık- kıyafet ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalı ve velilerine her tür destek verilmelidir.

Temel eğitimi Köy İlkokullarında tamamlayan tüm öğrencilerimize  her türlü maddi ve manevi ve kayıtsız şartsız  olarak parasız-sınavsız yatılı ortaokul ve lise imkânı tanınmalı.

  • Bu okulların bahçeleri hafta sonları ve eğitim-öğretimin olmadığı günlerde köy halkının tüm sosyal, kültürel, dini ve folklorik faaliyetlerine  açık olmalıdır.

                                                   

 

#
Yorumlar (1)
enes
04.06.2024 16:19
gündemde olması gereken bi husus
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.